Dün Labor Day olduğundan her yer kapalıydı. Uzun uzun kitap ve gazete okuma şansım oldu (NY Times’ın Pazar günleri baskısı birkaç yüz sayfa çıktığından ancak okuyabildimJ.)
Amerika’da bu aralar neler konuşuluyor?
- Geçen pazartesi Meksika körfezine kıyısı olan 3 eyaleti birden etkileyen, özellikle New Orleans şehrini fena halde sular altında bırakan, Amerika’nın yaşadığı en büyük doğal afet; Katrina kasırgasının tartışmaları devam ediyor.
1) New Orleans’ta uyarılara rağmen geride kalanların, zarar görenlerin ve ölenlerin çoğunun zenci olması resmen siyah – beyaz ayrımcılığının boyutunun tekrar tartışılmasına yol açtı. Buranın Amerika’nın kültürel zenginliği ile övündüğü, ama gelir dağılımının oldukça eşitsiz durumda kalmasına göz yumduğu bir bölgesi olduğunu anladım: İnsanların 2/ 3’ü zenci, 1/ 3’ü fakir (senede $10.000 ve daha az kazanıyor); çoğunun arabası yok, yani kaçma şansları da yok aslında…Ama çok güzel caz yapıyorlar L.
2) Özellikle New Orleans’ta 3-4 gün tam bir kaos baş gösterdi, silahlı çeteler ve yağmacılar şehri ele geçirdi, polisler can derdinde işi bıraktı; orman kanunları uygulandı. Hastanelere ve yardım getiren helikopterlere kimin neden ateş açtığı hiç anlaşılamadı.
3) New Orleans’ı koruyan sel duvarlarının son 2 senedir Irak’taki savaş nedeni ile bütçe kısıntılarına kurban gittiği, burada hayatını kaybedenlerin “Başkan Bush’un Irak’taki savaşının” toplam can kaybına eklenmesi gerektiği söylendi.
4) Bölgede yaşayanlar, felaketin büyüklüğünü yeterince anla(-ya)mayan, zamanında yardım edemeyen Amerika’nın geri kalanına, özellikle federal hükümete büyük tepki gösterdi; bundan sonrası için aradaki sosyal ve politik uçurumun daha da açılması beklenir hale geldi. Gazeteye mektup yazan bir Amerikalı: “Hey biz de Amerikalıyız ve burası Amerika; yaşadığı felakete TV ekranında rastlayıp, görmezden geldiğimiz, bir daha da adını bile hatırlamayacağımız dünyanın herhangi bir köşesi değil! Bize yardım edin!” dedi.
5) Krizi iyi yönetemediğini itiraf eden Bush’a medyada (gazeteler diyelim) bolbol goller atıldı.
6) Benzin fiyatları coştu, ilk 1-2 gün özellikle bölgede $5-6 ‘ı gördü; olaya en uzak olan Washington eyaletinde (burası) bile benzinin galonu $ 2,15’ten $ 3’a yükseldi.
- Diğer önemli başlıklar: Brad Pitt Angelina Jolie’yi nasıl küstürdü? / Jennifer Aniston’un Brad’e karşı gurur savaşı / 3 haftada 6 kilo veren Jennifer Löpet’e neler oluyor vb….
NYT kaynakli verirsen haberleri sanki amerikanin hepsi felakette zarar gorenler icin uzuldugunu sanarsin. Bir de yerel basina bakalim, icerisinde ne inciler var. "O kadar uyari yapildi, gitselerdi" ler mi ararsin, "Niye baskani sucluyorlar, tornado bolgesinde yasamasalardi, onlar salaksa baskanin sucu ne" ler mi gorursun, "Zaten calissalar yoksul olmazlardi, benim vergilerim ile yan gelip yatarlarsa boyle olur" gibi insani aglatacak derecede empati yoksunu sozler mi gorursun, hatta ve hatta "Mardi Grass festivalinde icki, ciplaklik ve seks gibi gunahlarin onde gittigi bu gunah yuvasi haketti bunu zaten" seklinde kendini bilmezlere diyecek birsey bulamazsin....
hamis: Akillara zarar anketlere gore amerikalilarin yarisi (%50) yoksullugun "tercih" oldugunu ve "oturup calissalardi bu durumda olmazlardi" diye dusunuyorlarmis. Beyinleri oyle bir "firsatlar ulkesi" kavrami ile yikanmis ki...
hamis2: Diger bir amerikan "urban legend" ise "Land of the free" konusu. Avusturyali bir arkadasa neden 12den sonra marketten icki alamayacagini anlatmaya calistim, kafasi bir turlu almadi...
Posted by: zeki | September 07, 2005 at 02:21 AM
http://www.countryreports.org/
İncele...
Posted by: gercois | September 09, 2005 at 07:12 AM